Olympisch sportschieten

Geplaatst op: 03-06-2014

Sportschieten is een sport die zelfs op de Olympische spelen wordt beoefend. De beste schutters ter wereld strijden elke vier jaar tijdens de Olympische zomerspelen voor een medaille. Er zijn veel disciplines die aan bod komen tijdens de wedstrijden. Mannen kunnen deelnemen aan de volgende disciplines: 10 meter luchtpistool, 25 meter snelvuurpistool, 50 meter pistool, 50 meter kkg in drie houdingen, 50 meter kkg liggend, 10 meter luchtgeweer, skeet, trap en dubbeltrap. Vrouwen hebben een iets aangepast en kleiner programma. Zij kunnen zich kwalificeren voor 10 meter luchtpistool, 25 meter pistool, 50 meter kkg in drie houdingen, 10 meter luchtgeweer, skeet en trap.
Kkg staat voor Klein Kaliber Geweer. Skeet is kleiduivenschieten waarbij de duiven uit twee torens komen. Bij trap komen de duiven uit één punt, maar wel onder onvoorspelbare hoeken.

Verdwenen disciplines

Er zijn door de jaren heen ook diverse sportschiet disciplines verdwenen. Hieronder vallen bijvoorbeeld het schieten met military pistols en military rifles. Ook het team schieten met een rifle en het schieten vanaf 600 meter zijn inmiddels afgeschaft. Veel van deze vormen van sportschieten hebben slechts één of enkele jaren meegedaan in de Olympische Spelen. Veel van deze afgeschafte varianten komen uit de periode rond 1912.

Medailles

Tijdens het schieten zijn voor elke aparte variant medailles te verdienen. Over het algemeen zijn schietsporten niet echt landsafhankelijk qua medailles, maar het is wel duidelijk dat de Verenigde Staten de lijst aanvoert met maar liefst 53 gouden medailles, 29 zilveren en 25 bronze medailles. Dit brengt het totaal van de USA op 107 medailles. Nederland moet het daarentegen doen met een totaal van twee medailles: één bronze en één zilveren medaille.