Diverse disciplines

Geplaatst op: 03-06-2014

Sportschieten is ingedeeld in diverse disciplines, waardoor er veel keuze is in wapens. Zo is er voor elk budget en elke persoon een geschikt wapen te vinden waarmee diegene sportschutter kan worden. Voor ongeveer elke klasse bestaan er kampioenschappen en wedstrijden, dus er zit indien gewenst altijd een wedstrijdelement in de sport.

Luchtgeweer

Een relatief goedkope klasse waarin geschoten kan worden, is de luchtdruk geweer klasse. Een luchtdruk geweer is relatief goedkoop, in verhouding tot de andere pistolen en geweren die noodzakelijk zijn om te schieten. Er zijn enkele voorschriften die in acht moeten worden genomen. Zo mag het luchtgeweer maximaal vijfenhalve kilogram wegen (luchtpistool: max 1,5 kg). Er zijn diverse houdingen, namelijk knielend, liggend en staand (luchtpistool: altijd staand).

Klein kaliber geweer en groot kaliber geweer

Het klein kaliber geweer schieten wordt van drie afstanden gedaan, namelijk twaalf, vijftig en honderd meter. Er zijn verschillende houdingen, namelijk staan, liggen en knielen of een combinatie hiervan. Ook hier zijn weer maximale gewichten van geweren aan verbonden, welke overigens verschillen tussen dames en heren. Ook het aantal schoten en de tijd waarin geschoten dient te worden verschilt tussen dames en heren. Klein kaliber is wél een olympische sport, terwijl het schieten met groot kaliber niet tot de Olympische sporten behoort.

Pistool

Pistool sportschieten gebeurt met een klein kaliber pistool met een gewicht van maximaal 1,4 kg. Ook het pistoolschieten is een Olympische sport. Er zijn weer verschillende disciplines binnen het pistool schieten, namelijk het snelvuurschieten (25m, 60s), sportpistool schieten (25m, 60s) en Vrij pistool schieten (50m, 60s).

Kleiduiven en historische wapens

Verder zijn er nog twee aparte categorieën waarin ook wedstrijden worden georganiseerd, namelijk het schieten op kleiduiven en het schieten met historische wapens. Kleiduiven schieten betekent dat er met een apparaat een disk de lucht in wordt geslingerd, een zogenaamde kleiduif, welke dan kapotgeschoten dient te worden. Schieten met historische wapens betekent dat er geschoten wordt met historische replica's. Ook hiermee wordt geschoten op kleiduiven.